5 Lightroom hacks die je als beginnend fotograaf moet weten

Wanneer je voor de eerste keer Lightroom opendoet denk je ‘help, hoe begin ik eraan?’. In deze blog lees je 5 Lightroom hacks die professionele fotografen gebruiken. Klaar om je fotografie naar een niveau hoger te brengen?

1. Shadows first


Haal eerst je highlights naar beneden en je shadows naar boven voordat je met exposure en contrast begint te spelen.


2. Gebruik de tone/punten curve


Ik heb hier al zoveel op gehamerd, maar de tonecurve is 1 van de belangrijkste functies van Lightroom. De linkerkant van de curve zijn de zwarte tinten in je beeld, de rechterkant van de curve zijn de witte tinten. Wanneer je het uiterste linkerpunt omhoog haalt, dan maak je eigenlijk de zwarte kleuren in je beeld lichter en zachter, hetzelfde bij de rechterkant, als je deze naar beneden brengt dan maak je de witte tinten in je beeld zachter. Om te beginnen kan je in alle curven, de tintcurve, en de R-G en -B curve een S-vorm maken. In het begin zal je hiermee sukkelen en prutsen, maar eens je de techniek onder de knie hebt zal je niet meer zonder kunnen!


3. Split toning


Door een kleine aanpassing in het split toning paneel maak je jouw foto’s uniek. Zo kan je de highlights iets geler maken en de schaduwen iets blauwer. Zelf zet ik de saturatie heel laag, tussen 3-6 zodat het niet te fake wordt. Maar je kan hier bv. ook kiezen voor roze highlights en paarse schaduwen, speel er mee tot je iets ziet dat bij je stijl past.


4. HSL-curve is je beste vriend.


In de HSL-curve kan je ieder kleur in je foto apart aanpassen. Met de hue pas je de kleuren aan, zo maak ik soms het blauw in mijn foto’s iets lichter blauw/ turquoise. Met de saturatie slider bepaal je hoe sterk de kleuren aanwezig zijn in je beeld. Ik verminder vaak het oranje en geel in mijn beelden omdat deze invloed hebben oop de huidskleur van het model en zo vermijd je Trump-oranje foto’s. Met de Luminantie bepaal je het licht, zo kan je bv. de oranje kleur omhoog doen zodat de huid van je model minder donker is.


5. Spot Heeling Brush

Simpel gezegd is dit eigenlijk een penseel waarmee je kleine of zelfs grote aanpassingen kan doen. Bijvoorbeeld de ene kant van het gezicht van je model is donkerder dan de andere omdat er een grote schaduw op valt of omdat het licht niet goed zat. Selecteer dan de Spot Heeling Brush, breng de schaduwen naar boven en schilder over de plekken die jij lichter wil maken. Je kan ook bijvoorbeeld de ogen van je model meer laten opvallen door de exposure omhoog te brengen en over de irissen van je model te schilderen.


Lightroom is gewoon veel proberen en opzoeken. Wees dus niet meteen teleurgesteld als een foto niet goed uitdraait. Soms werk ik een uur aan een foto om dan toch helemaal opnieuw te beginnen. Als er iets niet lukt, laat het dan even aan de kant liggen, wie weet lukt het de dag nadien een stuk beter!


Zo dit waren vijf Lightroom hacks, ben je benieuwd naar meer. Houdt dan zeker mijn youtubekanaal in de gaten, want er komt binnenkort een uitgebreide video online over de must-know Lightroom Hacks voor beginnende fotografen. Deze foto is trouwens niet door mij genomen! Via wesaturate.com kan je RAW-bestanden downloaden om op te oefenen in Lightroom. Je kan deze ook terug uploaden en jouw edits vergelijken met die van anderen. Het zijn niet enkel portretten, je kan er vanalles op vinden! Dankzij deze site heb ik leren grondig editen, een echte aanrader dus!

Zit je met vragen over Lightroom? Of wil je graag wat persoonlijke tips? Stuur me gerust een berichtje via Facebook of Instagram, of laat een reactie achter op deze blog!