Zoeken

Alles wat je moet weten over fotografie primelenzen

Toen ik een jaar geleden begon wist ik niks over de werking van een camera, of de lenzen van een camera. Al snel ontdekte ik dat primelenzen de beste optie waren voor portretfotografie en dat je zelfs met een basic camera ook prachtige portretten kan maken zolang je de goede lenzen gebruikt. Daarom leg ik jullie in deze blog even uit wat primelenzen zijn, hoe je ze best gebruikt en welke mijn favorietjes zijn.


Wat zijn primelenzen?


Simpel gezegd zijn het lenzen waarmee je niet kan inzoomen, ze hebben dus een vast brandpuntafstand (focal length). Dus als je wil inzoomen dan zal je dat fysiek met je lichaam moeten doen. Een zoom lens gaat bijna nooit lager dan f/2.4, wat niet zo ideaal is wanneer je bij je portretten een mooie blurry achtergrond wil. Zoom lenzen met goede kwaliteitsglas en een laag f-nummer kunnen al snel 1000 euro kosten, terwijl je makkelijk een goedkope primelens kan vinden met uitstekende kwaliteit. Dus een primelens is zeker een aanrader wanneer je nog maar met fotografie begint. Mijn eerste lens die ik kocht was de nifty fifty, ook wel gekend als de 50mm 1.8 (of 1.4).


Welke lenzen gebruik ik?


Zoals ik hierboven al vermeldde was de eerste lens waar ik in investeerde de 50mm 1.8. Na heel veel research las ik telkens dat dit DE portretlens is voor beginnende fotografen, en ik ga er ook volledig mee akkoord! Het eerste half jaar heb ik alleen maar met de nifty fifty gefotografeerd, maar ik ondervond ook wel wat problemen. Zo shoot ik graag binnen in mooie interieurs, maar omdat de 50mm heel erg ingezoomed is (zeker op een cropped sensor) was er soms niet genoeg plaats om de juiste angles te creëren. Dus toen besloot ik om in een 35mm 1.4 te investeren en om eerlijk te zijn is dit momenteel mijn meestgebruikte lens, ook heel handig om Youtube video’s mee te filmen! Een derde lens die ik nog niet heb maar zeker wil in investeren als portretfotograaf is de 85mm 1.8 .


Houd rekening met je cameratype


Als je een lower-end camera hebt is de kans heel groot dat je een cropped sensor hebt. Dat wil zeggen dat jouw camera een beetje bijknipt in je zicht. Ik kende het verschil ook niet toen ik voor het eerst mijn camera kocht. Maar dus om simpel uit te leggen een voorbeeldje. Deze twee beelden zijn genomen met de 50mm 1.8. De linkse op een cropped sensor, de rechtse op een full frame sensor.Wat wil dat nu zeggen voor mensen die een cropped sensor hebben? Dat je dit moet compenseren door een lens aan te schaffen met een kortere focal lengte zoals een 35mm of een 28mm. Maar om eerlijk te zijn heb ik daar niet veel last van gehad, omdat ik zelf ook het verschil niet kende. Dus geen paniek als je een cropped sensor hebt, je zal nog steeds prachtige foto’s kunnen maken.


Houd rekening met je fotografiestijl


Het hangt er ook sterk van af welke soort fotografie je vooral zal doen.


Bij portretfotografie zijn dus de 50mm 1.8 en de 35mm 1.4 en de 85mm een echte aanrader. De 35mm gebruik je wanneer je meer achtergrond en omgeving wil in je beeld. De 50mm gebruik je om meer portret te shooten omdat je met de 35mm ook anders heel dicht moet gaan staan. De 85mm gebruik je wanneer je echt enkel op de persoon wil focussen en de achtergrond er eigenlijk niet zoveel toe doet.Bij food fotografie wil je eigenlijk dicht bij je onderwerp staan dus is een 85 mm of een macro lens een ideale optie. Want anders moet je bijna letterlijk met je lens in je bord zitten om de perfecte foto te maken.


Ben jij meer op zoek naar een lens om leuke blogfoto’s mee te maken? Dan is de kans groot dat je veel flat lays (vanboven) zal trekken. Hier raad ik een 50mm op een full frame camera aan en een 35mm op een cropped sensor.


Flat Lay fotografie


Probeer eerst de lenzen uit voordat je overgaat tot een aankoop


Bij je cameraverdeler (bij mij Nikon) kan je normaal gezien lenzen huren. Dat is een ideale manier om te lenzen eerst eens uit te testen voordat je jouw centjes investeert. Je kan ook altijd eens rondvragen bij vrienden/familie/kennissen of zijn geen lens hebben die je eens mag uittesten!


Hopelijk heb ik je wat kunnen wegwijs maken in de wondere wereld van de primelenzen! Als je nog vragen heb mag je een reactie achterlaten op deze blog! Volg je mij trouwens ook even op Instagram, Facebook en LinkedIn?


Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste fotografietrends? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief!

Let's shoot!

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • White Pinterest Icon
I'D LOVE TO HEAR FROM YOU

PR+ Questions

Brugge, West-Vlaanderen, België

© 2020 by Gaëlle.