Breng je fotografie naar een hoger niveau met deze 9 tips

2020 kruipt telkens dichterbij en we halen onze lijstjes met goeie voornemens met plezier terug boven. Een nieuw jaar staat gelijk aan nieuwe uitdagingen, verbeteringen en ontdekkingen. Wil jij ook graag in 2020 jouw fotografie in een hogere versnelling schakelen? Dat kan met deze 9 tips & tricks!


De “d” van diafragma


Fotografeer jij het liefst portretten? Dan gebruik je best een grotere diafragma (rond f/2.8 of lager) om een mooie scherptediepte te creëren en je model er nog meer te laten uitspringen. Houd er wel rekening mee dat je focuspunt op het oog van je model staat, want hoe wijder je diafragma, hoe minder focus dus hoe belangrijker dat je focuspunt meteen goed staat. Zijn portretten niks voor jou en fotografeer je liever de pracht van de natuur? Voor landschapsfotografie gebruik je dan best een kleiner diafragma zoals f/16 of f/22.

Het belang van je shutterspeed


Om ‘motion blur’ te vermijden in je foto’s gebruik je best een shutterspeed van 1/125 of meer. Je kan je shutterspeed verlagen als je werkt met een tripod, maar vergeet dan zeker geen timer te zetten want anders zal je foto toch blurry zijn door de beweging van je hand op de ontspanknop. Wanneer je bv. Een persoon die loopt wil fotograferen dan verhoog je je shutterspeed zoveel mogelijk, maar pas wel op want een hogere shutterspeed staat gelijk aan minder licht die je camera binnenkomt. Gebruik dus indien nodig een flash of externe lichtbron.


ISO in low light situaties of bij beweging


Tijdens een shoot bewegen mijn modellen veel en veranderen ze van pose bij iedere klik die ik maak, je shutterspeed laag zetten is in deze situatie een moeilijkere optie voor mij. Om meer licht te laten binnenkomen verhoog ik mijn ISO zoveel als nodig, dit varieert meestal tussen 100 en 800. Zoals ik al in vorige blogs vermeldde, ISO kan voor veel ruis zorgen dus gebruik ook hier een flash of externe lichtbron indien nodig. Een reflector helpt ook enorm bij situaties waar minder licht aan het gezicht van je model komt.


Wees creatief


Vooral met je composities, de manier waarop je foto’s cropt en de thema’s die je gebruikt. Wees nooit bang om te extraordinair te zijn want dat zorgt er juist voor dat jouw foto’s opvallen tussen de gigantische hoop andere foto’s online. Kijk gerust eens af bij grotere fotografen zoals Brandon Woelfel, Julia Trotti, Luiz Clas,… maar geef er je eigen twist aan.


Be a director


Wees de Erik Van Looy van de fotografen en wees vooral niet bang om ‘bossy’ te zijn. Als fotograaf heb je een bepaalde stijl die jou het meest aanspreekt, bij mij is dat bijvoorbeeld elegantie, femenine, strong. Om mijn modellen te laten doen wat het best bij mijn stijl past moet je hun ook bijsturen, derigeren en vooral veel uitleggen. Vaak verzin ik verhaaltjes of scenario’s zodat mijn modellen zich beter kunnen inleven in de situatie.Connect met je subject


Ik denk dat ik hier voor alle fotografen mag spreken: je foto’s zullen veel mooier zijn als je eerst je model of de omgeving leert kennen voordat je effectief begint te shooten. Bij een model is het belangrijk dat hij/zij comfortabel kan zijn en het gevoel heeft dat je elkaar kent. Ik ben hier ook extreem uit mijn comfortzone moeten stappen omdat ik tijdens eerste ontmoetingen meestal heel beschaamd ben, maar intussen heeft mij dit op andere vlakken in m’n leven ook al veel geleerd.Werk samen met andere creatievelingen


Ga op zoek naar mensen die binnen dezelfde sector actief zijn, shoot samen en leer van elkaar bij. Zo ben ik dankzij Jorim Delaere terecht gekomen in de ‘instagram model’ wereld en vind ik veel gemakkelijker modellen voor mijn projecten. Door met creatieve geesten samen te werken stimuleer je je brein om zelf ook creatiever aan het werk te gaan. Het is ook makkelijker om als beginneling mee te lopen en te leren hoe je bijvoorbeeld je model moet sturen.


Geloof in jezelf


Er bestaan duizenden fotografen in België alleen en de concurrentie is bikkelhard, maar laat dat je niet tegenhouden. Geloof in jezelf en blijf oefenen. Het is een erg frustrerend proces waarbij anderen zoveel beter lijken dan jou, maar geloof me, als we mijn werk nu vergelijken met mijn werk een jaar geleden zou ik nooit geloofd hebben dat ik een jaar later zo ver zou staan.


gif

Never stop shooting


Shoot waar en wanneer je maar kan. De beste manier om fotografie goed onder de knie te krijgen is zoveel mogelijk shooten. Vaak zijn mensen in shock als ik hun vertel dat ik eigenlijk alles via youtube geleerd heb. Leer eerst en vooral je camera goed kennen en wees niet bang om aan anderen hulp te vragen. Het kan heel wat tijd in beslag nemen, maar geef nooit op! Het is zoveel leuker als je een drempel aan de kant kan schuiven en kan tonen dat ook jij opnieuw bent gegroeid.


Zo, is je lijstje met goede voornemens nu ook aangevuld? Wat moet er volgens jou nog zeker op? Laat het me weten in de reacties!


Heb je nood aan wat hulp of meer tips? Of zou jij graag eens meelopen met een shoot? Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren!


Psssst volg je me terwijl ook op Instagram en Facebook?