DSLR vs Mirrorles Camera: Welke past best bij jou?

Onlangs legde ik jullie een 'dilemma' voor op mijn Instagram story: "moest je een nieuwe camera kopen, ga je dan voor DSLR of kies je een mirrorless camera?". Ik kreeg heel wat gemengde reacties binnen. Mirrorless won met 85% van de stemmen, maar ik kreeg ook wat vragen zoals "waarom zou je een mirrorless camera kiezen...?" Dus ik ben op onderzoek gegaan en heb besloten om de twee even naast elkaar te leggen en te vergelijken. Welke camera past het best bij jou? Wat zijn de voor-en nadelen? Dat lees je allemaal in deze blog!

Wat is een DSLR camera?


Een DSLR of ook wel spiegelreflexcamera genoemd gebruikt eigenlijk hetzelfde systeem als de 35 mm filmcamera's van vroeger. Er zit een spiegel in de camera die het licht reflecteert dat door het objectief naar binnen komt. Wanneer je de ontspanknop indrukt, dan klapt de spiegel omhoog, gaat de sluiter open en valt het licht op de beeldsensor, die dan uiteindelijk het beeld vastlegt.

Wat is een Mirrorless camera?


Bij een spiegelloze camera gaat het licht door de lens en dan meteen door naar de beeldsensor. Die legt dan een voorbeeld van het beeld vast en geeft die meteen op het scherm weer. De afstand tussen de vatting en de sensor is korter, waardoor het lichtafval aan de randen van het beeld een stuk vermindert.

Gewicht en grootte


Een DSLR camera is iets groter en weegt ook meer omdat er een spiegel en een prisma in moet passen. De Mirrorless weegt een pak minder en is makkelijker om ergens mee naartoe te nemen en zo hoef je niet met nek- of rugpijn rond te lopen (photographers struggles). Doordat de camera kleiner is past die ook makkelijker in je rugzak.

Autofocus


Over het algemeen neemt DSLR de bovenhand als het gaat over autofocus of low-light situaties. Maar ook hier is de laatste tijd een verschuiving in de markt door de invoer van nieuwe, verbeterde spiegelloze camera's zoals de Sony a7R III. De mirrorless camera's zijn dus bezig aan een opmars om autofocus te verbeteren, maar momenteel blijven de DSLR camera's bovenaan de ladder staan. Zeker wanneer je in een situatie terecht komt waar je snelbewegende objecten moet fotograferen zoals bij sport- of wildlife fotografie.

Viewfinder


In de optische zoeker van de DSLR camera zie je daadwerkelijk wat er door de lens te zien is. Een mirrorless camera is voorzien van een elektronische zoeker, dat is eigenlijk een kleine monitor waarop een video wordt afgespeeld van wat er voor de camera gebeurt. Je ziet dus realtime wat de belichtingsinstellingen doen met je beeld. Zo hoef je niet meer te panikeren nadien wanneer je een beeld over-of onderbelicht, want de kans is veel kleiner dat dit gebeurt. Let wel op, bij low-light situaties kan je voorvertoning korrelig of dof worden.

Videokwaliteit


Higher-end mirrorless camera's zijn over het algemeen beter geschikt voor video. DSLR camera's kunnen namelijk geen of moeilijk gebruik maken van de 'phase detection' omdat de spiegel omhoog staat tijdens het opnemen. Ze moeten dus langzamere, minder nauwkeurige contrastdetectie gebruiken. Mirrorlesscamera's zoals de Panasonic LUMIX GH55, kunnen video's opnemen met 4 keer de resolutie van HD-beelden. Ook de superieure autofocus zorgt ervoor dat de mirrorless camera de beste optie is voor een videograaf.

Shoot speed


Beide camera's kunnen met zeer grote sluitertijd fotograferen en in een korte tijd veel beelden maken. Maar door het simpelere mechanisme van de mirrorlesscamera is het mogelijk om meer frames per seconde (fps) te maken bij hoge sluitertijd.

Batterijduur


Na even researchen ben ik te weten gekomen dat er een klein verschil in batterijduur is. Doordat de DSLR zonder LCD-scherm of EVF kan shooten, die veel stroom verbruiken, is de levensduur van de batterij iets langer. Maar het verschil tussen de twee is eigenlijk niet groot, dus je keuze zal niet op basis van de batterijduur afhangen. Als fotograaf heb je toch best 2/3 batterijen!

Lenzen en accessoires


Doordat spiegelloze camera's nog maar een recent fenomeen zijn is het aanbod van lenzen en accessoires niet zo breed. Alhoewel het aanbod ferm groeit. Nikon heeft bijvoorbeeld 10 lenzen, waarvan 6 perfect voor portretfotografie kunnen dienen.

Algemene conclusie


Mirrorless camera's zijn lichter, compacter, sneller en vooral beter voor video. DSLR camera's zijn een betere optie wanneer je met veel low-light, of snel bewegende situaties in contact komt.

Ik hoop dat deze blog jullie wat verder heeft kunnen helpen in de zoektocht naar een nieuwe camera, of dat het gewoon je nieuwsgierigheid heeft kunnen inlossen. Welke camera zouden jullie opteren? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments van deze blog!! Vergeet met niet te volgen op Instagram, Youtube of Facebook! Wanneer je vragen hebt over fotografie, sociale media of marketing, aarzel dan zeker niet om me een berichtje of mailtje te sturen!