Een 35mm of een 50mm lens, welke is beter?

Ondertussen weet iedereen dat ik een grote fan ben van mijn primelenzen. Mijn go-to lenzen zijn de Sigma 35mm 1.4 en de Nikon 50mm 1.8. Wanneer je start met fotografie heb je natuurlijk het budget niet om deze twee lenzen aan te schaffen. Hoewel de primelenzen verbluffend scherpe beelden leveren, missen ze ook enige functionaliteiten. Als je moet kiezen tussen de 35mm en de 50mm, welke is dan het best? Dat hangt heel erg af van wat je met de lens zal doen. In deze blog geef ik je enkele pro's en cons mee om jouw keuze een beetje makkelijker te maken.


Wat is een prime lens?


Voordat ik begin met mijn vergelijking wil ik jullie toch nog even kort uitleggen wat prime lenzen nu exact zijn. Een prime lens is een lens met een vaste brandpuntafstand, simpelgezegd kun je met deze lens niet in- en uitzoomen. Prime lenzen hebben minder bewegende delen en minder glas waardoor het beeld scherper is. Een ander groot voordeel van de primelenzen is dat ze bekend staan sneller te zijn dan zoomlenzen. Dit betekent dat ze meestal grotere diafragma's hebben waardoor je de lens meer kunt openen en makkelijker kan fotograferen bij weinig licht, maar ook bijvoorbeeld een mooie wazige achtergrond krijgt.


Crop vs. Fullframe


Full en crop verwijzen beide naar de camerasensor. Een full-frame camera verwijst naar een camerasensor die hetzelfde formaat heeft als een 35mm-film. Als je een 50mm lens hebt, dan is het glas exact 50mm van de sensor. Maar op een crop-camera zit een bijsnijdingssensor en is de bijsnijdingsfactor 1,6. Dus las je een 50mm lens op je crop-camera zet dan is je effectieve brandpuntafstand 50x1.6, waardoor je dus eigenlijk een zoom van 80mm hebt. Klinkt ingewikkeld niet? Simpel gezegd moet je rekening houden dan een crop-camera nog extra bijzoomt naast de lens die je gebruikt. Ik wilde dit er toch nog even bij uitleggen omdat het belangrijk is dat je dit compenseert. Zo is een 35mm op een crop-camera eigenlijk bijna gelijk aan een 50mm op een full-frame camera.Pro's van de 35mm


Technisch gezien wordt een 35mm lens beschouwd als een groothoeklens, hoewel dit volgens mij net aan het randje van die definitie zit. Een groot voordeel van de 35mm prime is dat je een vrij groot diafragma hebt en je nog steeds de mogelijkheid hebt om een mooie scherptediepte te creëren, terwijl je tegelijkertijd een 'wide shot' neemt.


De lenzen zijn bijvoorbeeld ideaal om actie te shooten te brengen en toch veel van de scène rondom in beeld te krijgen. Een 35mm is een perfecte reis-straatfotolens. Maar voor fashion fotografie kan deze ook erg van pas komen aangezien je liever de volledige outfit van het model op beeld krijgt. De Sigma 35mm f/1.4 Art is een echte aanrader en kost minder dan de 35mm van Nikon of Canon.


Cons van de 35mm

Iedere lens heeft wel zijn beperkingen en daarom hebben fotografen liever meerdere lenzen in hun bezit. Eén van de grootste beperkingen van de 35mm is dat je bij portretfotografie heel dicht bij je onderwerp moet staan. Er zijn ook wat problemen met de compressie en vervorming rond de hoeken van je beeld.


Een laatste nadeel van de 35mm lens is dat de lens je model minder flatterend maakt. Meestal hoe langer de lens, hoe flatterende de persoon is op beeld. Houd ook zeker rekening met de uitsnijdingssensor, een 35mm op crop-camera = een 50mm op een full-frame. Wil je hetzelfde effect bereiken als de 35mm op je crop-camera? Opteer dan voor een 24mm lens.Pro's van de 50mm


Of ook wel de 'nifty fifty', de standaard lens voor portretfotografen. Experts zeggen dan een 50mm lens ongeveer gelijk staat aan wat het menselijk oog ziet, hoewel daarover kan gedebatteerd worden. Wil je upgraden van je 18-55mm kittens? Dan is de 50mm een echte aanrader. Nikon maakt de 50mm f/1.8 voor zo'n 200 euro, wat een geweldige prijs is voor een kwalitatieve en snelle lens. De 50 mm geeft ook iets meer scherptediepte en bete bokeh omdat die iets langer is dan een 35mm lens. Eén van de grootste voordelen is dat je met de 50mm niet heel dicht bij je onderwerp moet staan en zo bijvoorbeeld niet in de 'personal space zone' van je modellen komt.Cons van de 50mm


Ondanks mijn lovende woorden is de 50mm lens ook niet perfect. Het geeft je ten eerste niet de brede blik die je in bepaalde situaties kan nodig hebben. Als ik bijvoorbeeld ergens binnen shoot en er niet heel veel plaats is moet ik tegen de muur geplakt staan om een foto te nemen. In deze gevallen komt de 35mm dan erg van pas.


Aan de andere kant is een 50mm lens gewoon niet lang genoeg voor wat je nodig hebt. Als je achterop een bruiloft moet staan en je kunt geen strakke foto van het gezicht van de bruidegom krijgen. Dit probleem kan dan direct opgelost worden met de 85mm prime. Die geeft een mooie hoeveelheid compressie, bokeh en is bijna een telelens. Ook Sigma heeft hele goede opties in de 85mm lens range.


Who's the winner?


Voor mij is er geen duidelijke winnaar. Beide lenzen komen in verschillende situaties goed van pas. Voor beginnende fotografen raad ik aan om te beginnen met de nifty fifty, leer je camera en je lens kennen, je hoeft pas te upgraden als je merkt dat een nieuwe lens nodig is. Wordt niet overmoedig, fotografie is een lang leerproces en je moet er veel geduld voor hebben.


Kan jij spotten welke foto's met een 50mm en welke met een 35mm op mijn instagram genomen zijn?