Hoe bereid je een fotoshoot best voor? Beginner fotograaf edition

Bijgewerkt: 14 okt 2020

Onlangs kreeg ik een dm van een vriend die net is gestart met portretfotografie. Zijn vraag luidde als volgt: "Gaëlle, ik heb binnenkort een fotoshoot met iemand die ik niet ken. Heb jij enkele tips over hoe ik mij kan voorbereiden en hoe ik ervoor zorg dat de shoot vlot verloopt?". Say no more. Met deze tips ben je helemaal klaar voor je eerste portret fotoshoot:1. Locatie hunting


Het is slim om vooraf al wat locaties te bekijken zodat je geen tijd verliest aan lang rondwandelen om locaties vinden. Mijn modellen kunnen altijd kiezen tussen natuur, strand, studio, stad of airbnb. Natuurlijk wanneer je bijvoorbeeld iets verder gaat shooten is het moeilijker om aan location hunting te doen. Ik dm dan altijd een paar fotografen uit de buurt voor wat info over leuke locaties. Niet bang zijn, wij fotografen helpen elkaar altijd met plezier.


2. Thema

Het is belangrijk om vooraf goed af te spreken welk thema jij en je model willen uitwerken. Zo kunnen jullie beiden leuke props en kledij meenemen die volledig binnen het thema passen. Mijn favoriete thema's zijn high fashion, artsy fartsy en very natural. Je kan inspiratie opdoen via mijn instagram voor jou thema's.


3. Moodboard


Maak een moodboard of Pinterestboard die je meeneemt naar de shoot. Het is altijd makkelijker voor je model om een voorbeeldpose na te doen dan dat ze er zelf eentje moeten verzinnen. Indien je geen 4G of wifi hebt dan screenshot je de beeldjes en verzamel je ze in een mapje op je gsm. Inspiratie nodig? Check dan even mijn Pinterest en pin er op los!


4. Duidelijke afspraken


Spreek duidelijk af aan welke prijs je de shoot laat doorgaan. Hoeveel betalen ze voor de shoot? Zijn vervoerskosten hier al inbegrepen? Hoe lang shooten we dan en hoeveel foto's krijgen ze nadien? Dit kan met een simpel mailtje of berichtje. Indien je 100% zeker wil zijn dat alles op papier staat kan je altijd een contractje maken die je laat ondertekenen door je model. Breng steeds 2 exemplaren mee, eentje voor hem/haar en eentje voor jou. Aan de hand van deze template maak je zelf makkelijk een contract op.5. Directing


Dit is eentje die ik vaak meegeef aan startende fotografen: jij bent fotograaf, jij kijkt door een lens en jij weet dus best wat werkt en wat niet. Dat wil niet zeggen dat je modellen dingen moet laten doen waar ze zich niet comfortabel bij voelen. Maar soms mag je ze eens pushen om een creatieve pose uit te voeren. Beweging staat bijvoorbeeld altijd goed op beeld, laat ze vooruit wandelen, springen, armen bewegen,...

6.Verzin scenario's


Zeker bij koppelshoots is het belangrijk om bepaalde scenario's te verzinnen, zo kunnen jouw modellen zich beter inleven in de situatie. Bijvoorbeeld : "doe alsof je vriend passeert en kijk alsof het de eerste keer is dat jullie elkaar ontmoeten. Hoe zal je hem verleiden?". Of wanneer je iemand dromerig wil laten kijken: "beeld je in dat je op je favoriete plek je favoriete drankje drinkt en geniet van je leven".

7. Socialize


Ik vind het persoonlijk belangrijk om tijdens de shoot de mensen echt te leren kennen. Zo stel je hun meer op hun gemak en zorg je ervoor dat ze niet awkward op foto staan. Stel standaardvragen, zoals wat studeer je? Wat zijn je grootste dromen?,... Dankzij fotografie heb ik al heel interessante en inspirerende mensen leren kennen. Dus go with the flowHere you go, mijn tips om je eerste fotoshoots goed te laten verlopen. Indien je nog vragen hebt kan je mij altijd een dm sturen via instagram: @gaellewyphotography.

Het is ook mogelijk om een 1 op 1 workshop bij mij te volgen waar ik jou begeleidt tijdens je eerste fotoshoot. Interesse in zo'n workshop? Stuur mij dan een mailtje: gaellewyphotography@gmail.com.


Heb je zelf nog tips? Laat ze dan hier achter in de comments!