Zoeken

Wat ik geleerd heb in 2019

2019 was voor mij een zeer bewogen jaar, een jaar waarin ik interessante mensen heb leren kennen, nieuwe vrienden heb gemaakt maar ook vooral het jaar waarin ik mezelf heb leren kennen. Ik besloot om mij te focussen op een passie die altijd ergen aanwezig is geweest maar waarvoor ik dacht nooit tijd te hebben. Een nieuw jaar staat voor mij gelijk aan een nieuwe start (basic I know haha), maar ook het einde van een prachtig hoofdstuk. Dankzij mijn volgers, concullega’s, vrienden en familie ben ik in Oktober van start kunnen gaan als fotograaf in bijberoep en dat had ik een jaar geleden nooit kunnen dromen. In deze blog geef ik jou 6 zaken mee die ik geleerd heb in 2019, zodat ook jij nog meer kan groeien in het nieuwe jaar!


Fotocredits aan Jorim Delaere


1. Fotografie is een eindeloos leerproces


En dat kan echt heel frustrerend zijn. Door een hobby/job/passie in de fotografiewereld te nemen ben je dagelijks bezig met bijleren. Ik ben een jaar geleden begonnen en ik wou zo snel mogelijk zo goed zijn als Jessica Kobeissi, Peter Mckinnon of Brandon Woelfel, maar al snel besefte ik dat het proces wat trager verloopt dan je hoopt. Elke dag zit ik op YouTube, lees ik artikels, leer ik mezelf nieuwe dingen aan. Maar laat je niet ontmoedigen, want die grote, bekende fotografen zoals Peter en Brandon zijn ook dagelijks bezig met bijleren over fotografie en videografie. Heb geduld, je komt er wel. En durf ook zeker hulp vragen, je hoeft niet alles alleen te doen.


2. Je hoeft geen fotografie te studeren om succesvol te worden.


Het is een vraag die ik heel veel krijg 'welke richting heb je gestudeerd?', 'wat moet ik studeren om zo goed te worden als jou?', 'zou ik een master fotografie studeren?'. En om eerlijk te zijn moet je (naar mijn mening) geen fotografie gestudeerd te hebben om uit te groeien tot een succesvol professioneel fotograaf. Zelf heb ik communicatiemanagement gestudeerd, wat wel een erge grote hulp is bij mijn marketing strategieën om gezien en gehoord te worden online. Maar mijn fotografie skills heb ik allemaal geleerd via Youtube. Wanneer je fotografie als hoofd studierichting kiest wordt het volgens mij erg moeilijk om er fulltime mee aan de slag te gaan. Vaak hoor ik van fotografen dat ze nog een andere job er moeten bijpakken om rond te komen, zeker wanneer je net afstudeert. Maar hiermee wil ik niet zeggen dat als je fotografie studeert je niet succesvol kan worden! Weet gewoon dat het ook zeker mogelijk is zonder opleiding. Wat ik wel zou aanraden is om deel te nemen aan workshops, zo organiseert Nikon vaak workshops!


3. Vergelijk jezelf niet met andere fotografen

Zeker wanneer je net begint mag je jezelf niet proberen vergelijken met andere fotografen. Sommigen zijn al een stuk langer bezig dan jou, hebben een andere stijl, bewerken hun foto's op een andere manier. 2019 ging bij mij vooral over mijn eigen fotografie stijl vinden, en ik merkte dat ik na lang sleutel de perfecte bewerkingsstijl vond. Maar dat wil niet zeggen dat dit binnen een jaar alweer helemaal anders kan zijn. Zelf neig ik erg naar de meer fashion, feminine poses en soort portretfotografie. Maar ik merk dat ik meer en meer into evenement, street, ... fotografie geraak. Dus bij deze, ga vooral op zoek naar je eigen stijl en probeer jezelf niet te vergelijken met andere fotografen (hoe moeilijk het soms ook is.)4. Stap uit je comfortzone

Had je mij een jaar geleden gezegd dat ik zou afspreken met mensen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, om ermee te shooten, gesprekken te voeren, op nieuwe locaties,... dan had ik je nooit geloofd. Fotografie heeft mij echt uit mijn comfortzone getrokken, en ik heb erdoor fantastisch interessante mensen leren kennen, nieuwe mooie locaties leren kennen en vooral mezelf nog beter leren kennen. En je ik heb nog steeds een klein stressje net voor ik ga shooten, maar dit gaat bij mij heel snel over wanner ik begin met de shoot. Een tip is om zeker je model eerst wat te leren kennen, dat stelt hem/haar en jezelf meer op je gemak.


5. Een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen


Zoals ik hierboven al zei heb ik dankzij fotografie heel veel nieuwe mensen leren kennen en ook nieuwe vrienden gemaakt. Interessante, unieke en mooie verhalen gehoord, mee helpen werken aan het zelfvertrouwen van mijn modellen,... Mijn oog op de wereld is een stuk verbreed en dat allemaal dankzij jullie, dankzij degenen die mij het mooie en het minder mooie van de wereld en van de mens hebben laten zien.6. Alles is mogelijk

En hierbij hoef ik geen hele tekst te schrijven. Maar alles is ook echt mogelijk, zolang je hard werkt, jezelf blijft verbeteren, blijft bijleren en vooral zolang je met passie en enthousiasme werkt. Ik geloof erin dat ook jij succesvol kan worden, de opdracht is nu gewoon geloven in jezelf.Hierbij het einde van mijn blog, en ik wil nog even zeggen dat het schrijven van deze blog mijn hart verwarmt. Ik ben zo dankbaar voor iedereen die me altijd is blijven bijstaan, me is blijven steunen, me heeft helpen groeien en me aangeraden heeft aan andere mensen. 2019 was een leerzaam, bewogen, prachtig jaar en 2020 kan alleen nog maar beter worden. Dus nog eens dikke dikke merci voor alles!peace, Gaëlle out ✌️

Let's shoot!

  • White Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • White Pinterest Icon
I'D LOVE TO HEAR FROM YOU

PR+ Questions

Brugge, West-Vlaanderen, België

© 2020 by Gaëlle.